Legoland

Jeg har prosjektledet egen rehabilitering

Jeg liker Legoklosser; har sansen for mangfoldet av muligheter og hvordan de trigger kreativiteten min.

Ansvar for egen rehabilitering

jeg har flere ganger spøkt med at jeg ble født i 1976. Siden jeg er -76 modell ble jeg rammet av skolereformen, reform-94, denne tilsa at vi fikk ansvar for egen læring. Noen år senere skulle en ny reform ramme meg, denne gangen helsereformen, – Ansvar for egen rehabilitering! Dette er en sannhet med modifikasjoner. Lærdommen herfra er jeg ikke kan regne med at andre skal gjøre jobben for meg, ønsker jeg å oppnå noe, må jeg løfte meg selv frem og opp i verden ved å utnytte den kunnskap jeg har hatt tilgang på etter best mulig evne.

Legoland i Billund

   Da jeg som liten gutt, ferierte i Danmark sammen med familien, fikk jeg besøke Legoland i Billund. Dette var noe som for en lego entusiast satte spor. Jeg har alltid likt å leke med legoklosser og denne erfaringen i kombinasjon med kunnskap innen prosjektledelse fra min utdanning, skulle vise seg å bli nyttig erfaring i mitt voksne liv. Vi kan si at jeg har prosjektledet egen rehabilitering gjennom byggeklosser. 

     Jeg ønsker å benytte legoklosser som analogi på måten jeg har bygget meg opp på. Som liten likte jeg å bygge med Lego. 

     I denne sammenhengen handler det om å sette seg et mål og visualisere nødvendige klosser for å nå det. Hver kloss representerer et delmål på veien. I takt med hver kloss jeg legger, øker mestringsfølelse og selvtillit, gjennom strukturert, målrettet og disiplinert bygging. 

Jeg unngår å bygge korthus, fullfører hver kloss, før jeg starter neste.

     Se for deg en by lagt i ruiner etter et jordskjelv, slik følte jeg livet mitt ble lagt i ruiner etter 2. Hjerneslag. I hvilken ende skulle jeg starte? Et lignende scenario var da jeg som barn snudde lego kassen på hodet og tømte alt ut over gulvet. Jeg hadde da en plan over hva jeg skulle bygge. Så var bare å lete opp riktige klosser. Da jeg for syv år siden startet prosjekteringen og oppbyggingen av mitt liv, hadde jeg et klart definert mål. Jeg startet med å definere viktige klosser (adl, kognitiv-,syn-,fysisk-,arbeidstrening, mestring og energi påfyll), plasserte disse i riktig rekkefølge og bygget kloss på kloss. De gangene jeg hadde tidsbegrensning, kunne jeg jobbe med to klosser parallelt. Jeg har selv tatt kontrollen over min rehabilitering: Tatt avgjørelsen over hvilke klosser som er mest kritisk i henhold til måloppnåelsen, men har gjentatte ganger vært inne til oppfølging og faglig veiledning på ulike rehabiliteringsopphold. Dette har fungert siden jeg har vært strukturert og motivert til å legge ned den innsatsen et slikt prosjekt krever. Det viser seg imidlertid at jeg har bygget litt feil, må rive litt og bygge det på ny. 

     Det er en vanskelig prosess å avlære en uvane for å kunne bygge en ny og bedre vane. Godt at jeg har masse tid, .. Et steg frem og to tilbake. Det skulle bli tre skritt, ikke dårlig for en som nesten ikke kan gå.  

    Jeg hadde utrolig flaks at dette skjedde da jeg var i god form. Muskulatur er ferskvare og muskulaturen min hadde ikke rukket å svinne bort. Dette gjorde opptreningen begge gangene mye lettere. Det er lettere å vedlikeholde muskler en å bygge nye. Turen opp på Aconcagua har derfor gitt meg mer en bare gode minner. 

Jeg ville investere nødvendig tid og resurser i egen fremtid for å bli den beste versjonen av meg selv. Den jeg har forutsetning for å bli. 

Utfordre komfortsonen

    Jeg valgte ut sentrale klosser som utfordret komfortsonen for å bryte ned mine mentale barrierer.  Stadig større klosser skulle gi meg økt mestringsfølelse og selvtillit.

     Det er viktig å fullføre en kloss av gangen, ikke gyve løs på alle samtidig. Hvis du har problemer med å tygge, så pakker du ikke hele eplet i kjeften på en gang. 

    Jeg er ikke en stor tilhenger av oppskrifter eller tegninger, mener de begrenser kreativiteten/visualiseringsevnen min. Når jeg har en klar forståelse av rammeverket jeg kan operere innenfor, finner jeg det lettere å konstruere noe nytt.

Dette er Lego metoden. Jeg benytter den ofte. Ser på tanker, ideer og kunnskap som ulike klosser, lagret i mitt hode. Leker med å konstruere ulike byggverk av disse klossene. (Se kreativ timeout.) Jeg bør etablere Rune’s lekeland. Invitere andre til å bidra med sine klosser. Dette kan resultere i mange nyttige byggverk. 

Comments are closed.